2012. november 19., hétfő

Paris (Yves Saint Laurent) 1983



illatcsalád: virágos


alkotó: Sophia Grojsman 
(Boucheron: Jaipur; Calvin Klein: Eternity; Bvlgari Pour Femme; Estée Lauder: Spellbound, White Linen; Gloria Vanderbilt: Vanderbilt; 
Lagerfeld: Sun, Moon, Stars; Kenzo: Kashaya; Lancome: Tresor; 
Laura Biagiotti: Sotto Voce; Oscar de la Renta: Volupte; 
Yves Saint Laurent: Champage, Parisienne)

Rózsa összetevőivel a nőiességet hirdeti. Yves Saint Laurent egy Párizst rajongva szerető, gyöngéd, romantikus asszony ellenállhatatlan parfümjét szerette volna megalkotni.



Nehéz volt pontosan eltalálni Yves Saint Laurent elképzelését a rózsáról. A parfüm végleges változatát számos próbálkozás előzte meg. Egyik sem felelt meg teljesen YSL határozott, kifinomult igényének.


A tökéletes művet, végül az IFF (International Flavours & Fragrances Inc) fiatal, 38 éves tehetsége, a fehérorosz (belorusz) születésű Sophia Grojsman tette le az asztalra, akinek ez volt az első műve.


Hihetetlenül naturális, természetes rózsát sikerült az üvegbe varázsolniuk, amelyről nem egyszerűen a rózsaszirmok ezrei jutnak eszembe, hanem maga a rózsaszál. Levelekkel, szárral, tüskékkel, gyökerekkel.

Megragadja a rózsa egészét a maga nyers, vad valójában.
Mint mikor frissen belevágok a szárba és kezemen marad a kiszivárgó zöldes, kissé keserű lé aromája, miközben már orromban érzem a szirmok illatát.

A fejillatban a bergamot és a narancsvirág citrusos, kesernyés illata indít a bőrömön annyi rózsaszirommal, mintha egy lugasban sétálnék. Nem csokorba kötött rózsák orgiája ez, hanem egy mohás, tőzeges talajú rózsakert párás, fojtó levegője egy októberi délután, mikor már az avar párája is keveredik az érett, lassan haldokló virágok illatával.

Sokára lágyítja a szívillatban található ibolya halk jelenléte ezt az erőteljes, domináns, lehengerlő illatot. A liliom erőteljességét soknak érzem (főként a fejfájás miatt ami rendszerint meglep a liliomot tartalmazó illatoknál)
Teljes leszáradásakor rajtam a moha, a fás jegyek, az ámbra és a pézsma dominálnak. Meglepően tisztán és természetesen hozza a cédrus fás illatát.

Nem egy fruska ablakon bámuló, ábrándos romantikája ez, hanem egy érett, elegáns párizsi asszony testet- lelket ölelő, buja, ellentmondást nem tűrő, mindent akaró szerelme.

A bőrömön gyakorlatilag egész nap kitart, hatósugara több mint kiváló. Annak ellenére, hogy nem tartozik a kedvenc rózsaillataim közé, mint műalkotás előtt fejet hajtok.




Illatjegyei:

FEJ: zöld jegyek, rózsa, narancsvirág, mimóza, jázmin, geránium, bergamott, csipkebogyó
SZÍV: ylang-ylang, rózsa, nőszirom, liliom, jázmin, ibolya, gyöngyvirág, hársfavirág
ALAP: virginiai cédrus, szantálfa, pézsma, moha, írisz, ámbra

https://www.facebook.com/illatpiramis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése