2013. február 1., péntek

Michelle (Cristóbal Balenciaga) 1979


illatcsalád: virágos

alkotó: Francoise Caron

(Acqua di Parma: Iris Nobile (with Francis Kurkdjian); Armand Basi: Rose Glacee; Azzaro: Onyx, Silver Black; Christian Lacroix: Tumulte; Comme des Garcons: Series 2 Red- Palisander (with Yann Vasnier); Davidoff: Echo Woman; Emanuel Ungaro: Apparition (with Francis Kurkdjian); Escada: Escada Collection 1997; Giorgio Beverly Hills: So You; Hermes: Eau d'Orange Verte; Jean Charles Brosseau: Ombre Rose L'Original; La Perla: J'Aime; Le Labo: Fleur d'Oranger27; Montana: Just Me; Naomi Campbell: Paradise Passion; Pierre Cardin: Choc de Cardin; Omar Sharif: Pour Femme; S.T.Dupont: Blanc; Kenzo: Kenzo (1998), Ca Sent Beau; Thierry Mugler: Angel Garden of Stars- Violette Angel; Valentino: Rock n'Rose; Versace: Essence Exciting; Nu Be: Carbon 6C; Paul Smith: Optimistic for her/him; Madeleine Vionnet: Madeleine Vionnet; Charles Jourdan: Un Homme)


üveg: Pierre Dinand


Michelle
A vintage Balenciaga illatok már akkor vonzottak, mikor még egyet sem ismertem.
A mester legkedvesebb modelljéről elnevezett Michelle volt az első amit sikerült beszereznem.
Nem volt varázslat első szippantásra! élesnek, harsánynak és kaotikusnak éreztem- aztán valami mégis megváltozott és egyszer csak előttem is kibomlott a szépsége.

Romantikus, rusztikus nyitányában légies, enyhe aldehid szellőn ring a gardénia és a kókusz. Furcsa, hogy a  túlérett őszibarack fiatalos, vidám, gyümölcsös édessége mennyire harmonizál a komoly, érett, klasszikus jegyekkel- mégis ad egy halvány, izgalmas ambivalenciát a parfümnek. 
Mikor erősödnek a virágos jegyek, a jázmin, tubarózsa és orchidea összhangjától nemesen elegáns kompozícióvá érik- ekkor olyan mint egy kopott Thonet széken felejtett, vaskosan mélybordó bársonykabát. 
A szívillatban mintha csak a gyümölcsös ív folytonosságát akarná biztosítani, az édes, bódító ylang-ylang kissé banános jellege fenntartja a nyitány feszültségét.
Leszáradásakor a tubarózsa, szantál, vanília, pézsma és moha tompa melegsége dominál- eldöntve a dilemmát a klasszikus vonal győzelmével.
Tartóssága 6-7 óra (kb. 1,5 óra múlva bőrközeli illattá válik- de inkább intenzív, mint halvány jelleggel) 
Érdekes hangulatú pillanatokkal ajándékoz meg valahányszor viselem...


...szombat dél van, és én percek óta arról ábrándozok, hogy francia vagyok. Annyira elragadott az álom, hogy az imént még a lépteim is könnyedebbé váltak, ahogy a hidegen szeles Pozsonyi útról, a széles Szent István körútra fordultam. Gondolatban francia szavakat ízlelgetek, az egyik álmodozó puhasággal reggel óta körbeleng... Michelle... elképzelem amint valaki suttogva ezen a néven szólít... Michelle...
Sokan szállunk fel a napsárga 6-os villamosra... zökkenve indulunk, majd fémesen csikorgó fékezés után puha gurulással megállnak a kerekek... Nyugati tér... egy kisfiú száll fel, édesanyja kezét fogja- a gyerek mint egy apró erdei vad, izgatottan a levegőbe szimatol, majd szelíden barna szeme anyja tekintetét keresi- "Anya! de jó illat van! érzed?"... Ingerülten megrázkódnak a barna fürtök- "Nem! Kicsim telefonálok!"- persze, hogy "nem!"- hisz valójában itt sincs, szeme mereven bámul valami ablakon túli messzi világba- hogyan érezne bármit is a jelen lévő valóságból?! 
A gyerek csupa élet- szeme maga az éber, ősi kutató kíváncsiság- nézem ahogy egész lényével érez és figyel- azon merengek, hogy felnőttként tudom-e még (vagy épp akarom-e) ennyire egészen befogadni a világot... rácsodálkozom, hogy pár pillanatra mennyire fontos lett nekem az a kedvesen figyelmes, apró ember a fásult óriások birodalmában. 
Hirtelen meglep a hála érzése, hogy van valaki aki ma délben ezen a hosszú döcögő villamoson észrevett valamit abból, ami néhány órára nekem is örömöt jelent... furcsa ez a nap!... persze milyen is lenne?! mikor felnőttként újra gyerekesen könnyed játékot játszom... épp francia vagyok... Michelle...






Illatjegyei:

FEJ: aldehid, gardénia, kókusz, zöld jegyek, őszibarack
SZÍV: szegfű, tubarózsa, írisz, orchidea, jázmin, rózsa, ylang-ylang
ALAP: szantál, pézsma, benzoin, moha, vanília, vetiver

https://www.facebook.com/illatpiramis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése