2013. január 30., szerda

Cristóbal Balenciaga


"A divattervező legyen építész szabás közben, szobrász a formázáskor, festő a színvilágban, muzsikus a harmóniaalkotásban és filozófus a stílusteremtésben."
Balenciaga

1927-ben
1895 január 21.-én született a spanyolországi Getaria nevű halászfaluban (a baszk Gipuzkoa tartományban) egy varrónő anya és egy hajóskapitány apa gyermekeként.

Teljes neve: Cristóbal Balenciaga Eizaguirre


10 éves volt, mikor édesapja meghalt, édesanyja egyre többet dolgozott otthon, hogy megélhetésüket biztosítsa. A kis Cristóbal sokat segített neki.


Karrierje gyakorlatilag 1908-ban kezdődött, amikor találkozott Marquesa Casa de Torres grófnővel, aki felismerte tehetségét és felkérte, hogy tervezze meg egyedi ruhakollekcióját.



1909-ben (a grófnő támogatásával) Párizsba ment, ahol híres tervezők ruháit tanulmányozza (Worth, Drecoll, Doucet).
1911-ben visszatért hazájába, és San Sebastian-ban megnyitja első üzletét, amit 1917 után saját neve alatt üzemeltetett. Hazájában ekkor már egyre elismertebb.
Paris (V.George 10)

1920-ban Madridban nyitott szalont, 1922-ben Barcelona-ban (EISA néven) majd 1937-ben a divat városában, Párizsban (ide 1936-ban költözött, a spanyol polgárháború kitörésekor)

Számos, később híressé vált divattervező tanult a kezei alatt:

Emmanuel Ungaro, Hubert de Givenchy, Jean Louis Scherrer, Oscar de la Renta.

1947-ben kiadott illata, a Le Dix- nevét a párizsi szalon házszáma után kapta.
Ekkor már a nemzetközi sajtó a Haute Couture királyaként emlegeti ("King of Haute Couture")
Olyan hírességek terveztetnek nála, mint a Rothschild család tagjai, Jackie és Joseph Kennedy, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, Barbara Hutton stb.
Szakmai elismertségét jól mutatja, hogy 1960-ban őt bízták meg Fabiola de Mora y Aragón (Marquesa Casa de Torres unokájának), a jövőbeni belga királyné esküvői ruhájának megtervezésére.


Fabiola és I. Balduin belga király esküvője
Kortársai egyértelműen elismerték tehetségét, emellett nehezen kiismerhető, különc figurának tartották. 
Coco Chanel: "Az egyetlen olyan divattervező volt, aki a tervezés mellett szabni-varrni is tudott, s ha kellett, egymagában összeállított egy ruhát."
Christian Dior: "Mindannyiunk mestere."
Hubert de Givenchy: "Balenciaga nem csak egy stílust alkotott, hanem egy módszert. Ő volt a Haute couture építésze."
Cecil Beaton: "ő alapozta meg a divat jövőjét"

74 éves korában vonult vissza az üzleti élettől- 1968-ban valamennyi divatházát bezárta Párizsban, Barcelonában, Madridban. Döntését azzal indokolta, hogy "a divat odadobta magát a tömegtermelésnek, az unalomnak és a közönségességnek".



1972-ben (március 24.) bekövetkezett haláláig szinte teljesen elszigetelten élt, kerülte az emberek társaságát (szülővárosában, Getaria-ban van végső nyughelye) 
Itt tiszteletére múzeumot létesítettek.

1986-ban Jacques Konckier, a Bogart-csoport névadója vásárolta meg a megújult divatházat- az illatok forgalmazása a Coty kezébe került.

Jelenleg a Balenciaga illatok csak eau de toilette koncentrációban készülnek.


Női illatai:

Le Dix Perfume (1947)
28 (1948)
La Fuite des Heures (Fleeting Moment) (1949)
Quadrille (1955)
----------------------------------------
Cialenga (1973)
Michelle (1979)
Prelude (1982)
Rumba (1988)
Talisman (1994)
Talisman Eau Transparente (1996)
Cristobal (1998)
Eau de Cristobal (2003)
Balenciaga Paris (2010)
Balenciaga L'Essence (2011)
Florabotanica (2012)
Balenciaga L'Eau Rose (2013)







Férfi illatai:

Eau de Balenciaga (1962)
Ho Hang (1971)
---------------------------------------------
Eau de Balenciaga Lavande (1973)
Portos (1980)
Ho Hang Club (1987)
Balenciaga Pour Homme (1990)
Cristobal Pour Homme (2000)








Könyvajánló: 
Miren Arzallus: Cristobal Balenciaga The Work of the Master
Lesley Ellis Miller: Cristobal Balenciaga (Fashion Designers)
Hamish Bowles: Balenciaga and Spain
Marie Andrée Jouve: Balenciaga
Myra Walker: Balenciaga and His Legacy
(magyar nyelvű kötetet sajnos nem találtam)



2013. január 23., szerda

Champagne (Yves Saint Laurent) 1993


alkotó: Sophia Grojsman 

(Boucheron: Jaipur; Calvin KleinEternity; Bvlgari Pour Femme; Estée Lauder: Spellbound, White Linen; Gloria Vanderbilt: Vanderbilt; 
Lagerfeld: Sun, Moon, Stars; Kenzo: KashayaLancome: Tresor; Bill Blass: Nude; Celine: Magic; Elizabeth Arden: True Love; Elizabeth Taylor: Diamonds and Rubies, White Diamonds; Michael Germain: Immaculate, Sexual; Paloma Picasso: Tentation; Lalique: Lalique; Oscar de la Renta: Volupte; Yves Rocher: Neblina; Yves Saint LaurentChampage, Paris, Parisienne; Laura Biagiotti: Sotto Voce)

illatcsalád: ciprus- gyümölcsös

üveg: Pierre Dinand


Ihletője állítólag Edmond Roudnitska egyik klasszikusa, a Rochas Femme volt. Összetevőik között valóban sok egyezés található, de a két illat mégsem hasonlít igazán egymásra (szerintem). 

A parfüm nevét a Caron-tól vásárolták, akinek 1923-as illata a Royal Bain de Champagne nevet viselte (ezt 1941-ben Royal Bain de Caron-ra változtatták- ez a verzió ma is kapható)

Az uniszex illatot kezdetben fürdővízbe önthető parfümként árulták, üvege pezsgősüveg formájú volt- 1941-ben készült el eau de toilette formátumban is.




Yves Saint Laurent illata azonban nem sokáig viselhette ezt a nevet, mert a francia bor és pezsgőtársaság, a CIVC (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) a parfüm megjelenése után rögtön beperelte az YSL-t. 
Hamar megszületett a bírói döntés, azonnal más nevet kellett keresni. A botrány természetesen nem maradt hatás nélkül, a Champagne hirtelen Európa legkelendőbb illata lett.

1994-1998-ig egyszerűen csak Yves Saint Laurent néven volt kapható. 
1998-tól lett Yvresse a neve.

Összetételén állítólag nem változtattak, de ezzel nem értek egyet. A Champagne és az Yvresse között igenis van különbség. Míg az Yvresse egy édes puncs lédús barackokból (doux), addig a Champagne... 


... kirobbanóan frissen gyöngyöző, félszáraz (demi sec) pezsgő... nyitánya Barack művésznő vidám, kacéran kacagó viháncolása, menta és egy leheletnyi ánizs izgalmas ölelésében. 
A fejillat lecsengése után, egy nagyon masszív, számomra szinte homogén szívillat következik, amelyben még mindig a hamvas bőrű művésznőé a főszerep, akinek lábai elé hull a nézőtérről csodálatot hozó rózsa, írisz, halovány jázmin- piros lakkcipője alatt halkan súrlódik a színpad szinte észrevétlen, fahéj illatú porossága.
Az alapillatban a pézsma, ámbra, moha, vanília, pacsuli és alig érezhetően a kókusz keveredik a fináléig játszó barack gyümölcsösségével.
Érdekes, nehezen boncolgatható- komplex, tömör illat- szerintem pezsgődugót formázó üvege tökéletesen tükrözi ezt a hatást- beletettek mindent, összenyomták, átkötötték, dugó bele és kész :-) az én szegény fejem (orrom) pedig órák óta csak odáig jutott a kicsomagolásban, hogy (szintén gyöngyöző homlokkal) a feszesre húzott, aranyló zsinegeket épphogy meglazította.
Hatósugara és tartóssága kiváló, órákon át tökéletes intenzitással illatozik. Összességében nagyon egyedi, különleges, "szeretem illat", szépséges külsőségekkel felruházva. 
Emeljük poharunk, az előadás valamennyi művészének- Sophia, Yves és Pierre tiszteletére... Prosit!






Illatjegyei:

FEJ: kömény, sárgabarack, nektarin, őszibarack, menta, ánizs


SZÍV: szegfű, licsi, írisz, fahéj, ibolya, rózsa, jázmin, gyöngyvirág


ALAP: ámbra, pacsuli, pézsma, benzoin, kókusz, vanília, tölgymoha, vetiver, cédrus, styrax








2013. január 18., péntek

Pierre Dinand

Dinand és az általa tervezett Fifi díj
Francia építészmérnök
(a párizsi Beaux Arts School-on végzett)
Mivel nem tartotta magát tehetséges építésznek, más irányba kezdett orientálódni. 

Legrövidebb munkaviszonya egy autós cégnél volt, ahol tesztvezetőként alkalmazták- pár nap múlva kiderült, hogy nincs jogosítványa- ekkor azonnal elbocsátották :-) 


Parfümipari karrierje gyakorlatilag akkor kezdődött, mikor egy reklámcég munkatársa lett, ahol divat és parfümreklámokkal foglalkoztak. 
Első ügyfele Elsa Schiaparelli (olasz divattervező, Chanel legnagyobb riválisa) volt, aki bemutatta Helene Rochas-nak. Ennek a találkozásnak köszönhetjük a Madame Rochas (1959) üvegét, ami Dinand első parfümüveg terve volt.


Yves Saint Laurent marrakesh-i otthona fotó

Munkafolyamatára jellemző, hogy az adott parfüm tervezőjével mindig személyesen találkozik- ha lehet abban a környezetben ahol él, hogy lássa, tapasztalja azokat a hatásokat, amik a tervezőt érik.
Több megbeszélés, egyeztetés során, közösen alakítják ki a végleges formát. Az alkotás során figyelembe veszi a tervező személyiségét, az illat kulturális környezetét. 
Például az Opium üvegét, Yves Saint Laurent Marrakesh-ben található háza inspirálta.



Nevéhez fűződik a Fifi díj legelső szobra (1973-2006-ig ezt kapták a díjazottak- Dinand alkotását 2006-ban, Denis Boudard díjnyertes szobra váltotta fel)

Legfurcsább munkakapcsolata Salvador Dali-val volt, akivel 3 évig dolgoztak együtt egy parfüm üvegén, amiből végül nem lett semmi. Nem csoda, mert Dinand elmondása szerint megbeszéléseik alkalmával általában sok mindennel foglalkoztak, csak épp parfümökkel nem. Dali felesége, Gala akkoriban 78-79 év körüli volt és előszeretettel próbálta a fiatal tervezőt ágyába csábítani. Dalinak nem lett volna ellenére az alkalmi románc, néha ő maga keresett fiatal férfiakat Gala számára, hogy töretlen szexuális étvágyát csillapítsa.

(számos élményét az általa különc őrültnek tartott festővel, az itt olvasható interjúban találjátok)

Legkedvesebb üvegei: 

Opium, Eternity, Obsession




Annabella: Annabella (1997)
Anne Klein: Anne Klein II.
Azzaro: Azzaro (1975), Azzaro 9, Azzaro Pour Homme
Basil: Uomo
Blumarine: Blumarine 
Mikhael Baryshnikov: Baryshnikov Pour Femme, Misha
Guy Laroche: Drakkar Noir
Christian Dior: Eau Sauvage


Pierre Balmain: Ébéne

Paco Rabanne: Calandre, XS Extreme Girl/ pour Homme, XS Pour Elle/ Homme, Paco Rabanne Pour Homme, Sport de Paco Rabanne
Givenchy: Givenchy III., Monsieur de Givenchy, Ysatis, Insensé, Xeryus, Xeryus Rouge
Pierre Balmain: Ivoire, Ébéne
Cerruti: Fair Play
Leonard: Fashion
Molyneux: Captain Molyneux
Daniel Hechter: Caractére
Calvin Klein: Eternity, Eternity for man, Obsession, Obsession for men, Escape for men
Alfred Sung: Forever, E.N.C.O.R.E, Sung, Sung Homme






Gant: Gant for men
Krizia: K de Krizia, Krazy Krizia, Moods, Moods Uomo, Teatro Alla Scala, Krizia Uomo, Spazio Krizia Uomo










La Perla: La Perla (1987)
Giorgio Armani: Armani (1982)
Jacomo: Eau Cendrée
Oleg Cassini: Oleg Cassini for Men
Clarins: Eau Dynamisante





Lancome: Magie Noire
Caron: Nocturnes
Balenciaga: Prélude, Michelle 
Prada: Amber
Valentino: Classic, Very Valentino, Very Valentino pour Homme
Oscar de la Renta: Volupte
Fendi: Fendi (1985)
Estée Lauder: Pleasures
Paul Smith: London for Men/Women
Michel Germain: Séxual
Jean Desprez: Sheherazade, Versailles pour Homme
Perfumer's Workshop: Tea Rose



Isadora: Isadora
Bloomingdales: Bloomies
Brooksfield: Brooksfield Men
Burberry: Burberry for women/ men
Pierre Cardin: Cardin
Yves-Saint Laurent: Opium, Opium Pour Homme, Paris, Y, Champagne/Yvresse, YSL Pour Homme, Rive Gauche
Tiffany: Tiffany (1987), Tiffany for Men
Saks Fifth Avenue: Prive
Amouage: Ubar
Rochas: Madame Rochas
Herb Alpert: Listen
Maxims: Maxim's de Paris, Maxim's Pour Homme
Charro: Charro, El Charro Woman
L'Artisan Parfumeur: Mure et Musc (szeder formájú üveg- limitált kiadás)




1.sor: Madame Rochas, Calandre, Azzaro (1975), Isadora, Rive Gauche
2.sor: Champagne, Eau Sauvage, Obsession, Y
3.sor: Magie Noire, Ivoire, Sung
4.sor: Ysatis, Fendi, Paul Smith London, Paco Rabanne Pour Homme
5.sor: Misha, Valentino Classic, Prélude, Annabelle, Burberry Classic
6.sor: Eternity, Gant, Pleasure, Paris, Prada



Dinand leghíresebb üvegei, szoborkompozícióba rendezve
(fotó: Damien Fry, 2011)

2013. január 14., hétfő

Pacsuli


Pogostemon cablin, Pogostemon patchouli, Pogostemon heyneanus

a pacsuli virága

A pacsuli az árvacsalánfélék családjába (Lamiaceae) tartozó büdösmenta nemzetség (Pogostemon) egyik képviselője. Gyógynövény.
neve két tamil szó összetétele:
patchai= zöld, ellai= levél

Őshazája: Malajzia, India és Indonézia, azonban ma már számos helyen termesztik. 
A meleg, trópusi klímát kedveli.
60-90 cm-re növő cserje vagy félcserje. Szárát és fűrészes szélű leveleit puha szőrök borítják. Virága fehér-lila színű.

Felhasználását viszonylag rövid előkészítési folyamat előzi meg.

A levágott növényt száraz felületre helyezik, majd gyakran forgatva kiszárítják- ezután fonott kosarakba téve megerjesztik, majd vízgőz desztillációval nyerik ki belőle a sűrű, sötétzöld (barnás) olajat, melynek illata balzsamos, édeskés, fás, földes, kissé mentás- sokan a mocsár illatához hasonlítják, mások dohosnak, penész illatúnak írják le.
A pacsuli olaj illata sok tényezőtől függ- a művelési technikáktól, a betakarítás idejétől, a szárítási és lepárlási technikától. 
LEG-LEG-LEG...
A legjobb minőségű, legnagyobb koncentrációjú, legtisztább olajat a növény legfelső 3-4 pár levele adja.

Európa a hódító Bonaparte Napóleon-nak köszönheti, aki Egyiptomból többek között néhány pacsuli illatú kasmír kendővel tért vissza francia honba.

A kellemes illattal átitatott kelme elriasztotta a rovarokat és a molylepkéket- a csodás illatszer eredete azonban sokáig titok volt.
Az európaiak egészen addig Egyiptomból, Indiából importálták az olajat, amíg 1837-ben Manuel Blanco fel nem fedezte a titokzatos szer kilétét, előállítási lehetőségeit. Ezzel megnyílt a lehetőség a pacsuli azóta is töretlen diadalmenete előtt.

A viktoriánus kor egyik legkedveltebb illatszere lett. Nehéz parfümök és potpourri-k összetevőjeként volt főként használatos.



Reneszánsza a 60-70-es években volt, a hippi mozgalom idején. Dohányboltokban a marihuána illatának elfedésére szolgált, a hippik pedig erősen szintetikus, sok pacsulit tartalmazó olcsó parfümökkel próbálták az átmulatott, mosdatlan napok nyomát eltüntetni.
Ez nyilván nem tett jót a pacsuli hírnevének- ma is sokan pejoratív jelzőként használják nevét a "nem szeretem (büdös/közönséges/olcsó/erőteljes/harsány stb.) parfüm" szinonimájaként.

Indiai vonatkozása miatt a Krisna mozgalom követői között a mai napig nagy népszerűségnek örvend.


Füstölő formájában is kapható (ennek az ezotéria szerint pénzvonzó hatása van :-))



Gyógyászati/aromaterápiás jelentősége:

- reumás fájdalmak enyhítése- rügyekből és 

     hajtáscsúcsokból készült fürdővel
- anorexia
- emésztési zavarok, gyomorfájdalom
- magas vérnyomás
- fejfájás
- hányinger
- fertőtlenítés- antibakteriális hatás
- nyugtató hatású

- depresszió esetében mérsékli a 
     búskomorságot
- csökkenti a szellemi fáradtságot, élénkít
- érzéki hatása fokozza a nemi vágyat
Japánban és Malajziában mérges kígyó  
     marása utáni szérumban használják a  
     tünetek enyhítésére
- bőrproblémák kezelésére (akne, allergiás 
     bőrgyulladás)
- visszérgyulladás kezelésére

Fogyókúra esetén ajánlott a használata. Illata csökkenti az éhségérzetet, masszázsolajban enyhíti a narancsbőr tüneteit- közvetlenül a bőrsejtekre hat, feszessé teszi a bőrt, serkenti a rostnövekedést és regenerálja a kötőszövetet.

Mivel vízben nem, de alkoholban meglehetősen jól oldódik, ezért a parfümipar máig egyik legkedveltebb összetevője, a parfümök zömében megtalálható- kitűnő fixatívum.

Chypre és fougere típusú illatok gyakori alkotóeleme.


Pacsulis parfümök (a lista nem teljes):

Christian Dior: Miss Dior Cherie, Midnight Poison, Patchouli Imperial
Guerlain: Elixir Charnel Chypre Fatal
Thierry Mugler: Angel, Eau de Star
Givenchy: Naturally Chic, Very Irresistible Givenchy L'Intense
Dolce & Gabbana: Velvet Patchouli
Viktor & Rolf: Flowerbomb
Chanel: Chance, Coco Mademoiselle
Gucci by Gucci
Yves Saint Laurent: Elle, M7 Oud Absolu
Narciso Rodriguez for him
Chloe: L'Eau de Chloe
Shiseido: Zen, Zen Secret Bloom
Jimmy Choo: Jimmy Choo
Bottega Veneta: Bottega Veneta
Esteban: Patchouli, Secrete Afrique
Yves Rocher: So Elixir, Neonatura Cocoon
Vivienne Westwood: Let it Rock
Isabella Rosselini: Storia
The Body Shop: Midnight Bakula, Patchouli
L'Erbolario: Patchouli


Etro: Patchouly
Annick Goutal: Mon Parfum Cheri, par Camille
Juliette has a Gun: Calamity J., Lady Vengeance, Vengeance Extreme
L'Artisan Parfumeur: Patchouli Patch, Voleur de Roses
Lorenzo Villoresi: Patchouli
Mazzolari: Patchouli
Serge Lutens: Borneo 1834
Montale: Patchouli Leaves
Les Nereides: Patchouli Antique
Les Parfums de Rosine: Une Folie de Rose
Reminiscence: Eau de Patchouli, Patchouli Pour Homme
M.Micallef: Patchouli
Etat Libre d'Orange: Nombril Immense
Carthusia: Numero Uno
Profumum Roma: Thundra, Patchouly
Ramon Monegal: Mon Patchouly
Tom Ford: Black Orchid, White Patchouli, Purple Patchouli
Bond No.9: Nuits de Noho





2013. január 12., szombat

Vetiver


A vetiver (Vetiver Zizanoides) a perjefélék családjába (Poaceae) tartozó 1,5-2 m magasra növő, évelő fűféle.
Kedveli a nedves, mocsaras területeket, de jól bírja a szárazságot is- meglehetősen igénytelen növény.

Őshazája: Dél-India, Indonézia, Srí Lanka (Ceylon)

Egyéb termőhelyei: Haiti, Java, Burma, , Fülöp-szigetek, Comoro-szigetek, Japán, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika

A legjobb minőségű olajat a Bourbon- vetiver adja, amelynek származási helye a Reunion-szigetek (mint a vanília esetében).

Hazájában a termőföldek határainak jelölésére használták, de ma már számos felhasználási területe van. 
  • talajerózió elleni védelem- mivel gyökere sűrű, mélyre hatoló
  • elszenyeződött vizek tisztítása- a nehézfémeket, foszfort, nitrogént kivonja a vizekből
  • tetőfedés
  • függönyöket készítenek belőle- amely sötétít és távol tartja a rovarokat
  • szőnyegeket szőnek belőle (ezek benedvesítve felfogják a port és illatosítják a szoba levegőjét)

Illóolaját a növény gyöktörzse (rizóma) és gyökerei (vetiveriae radix) tartalmazzák. 
A gyökereket kiássák a földből, mossák, szárítják, szeletelik. Az előkészítő folyamat után az illóolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki, majd hígítják.

A hígítatlan olaj (Pure vetiver- más néven Khus) sötétbarna nehéz, füstös, kissé dohos földes aroma, amely az esőáztatta föld illatára emlékeztet- ebben az állapotában, édeskés-földes-gyantás jellegű illata miatt a mirhára és pacsulira hasonlít.

Hígítás után előjönnek a citrusos, zöldes jegyek (színe világosabb, borostyánszínű lesz).
A vetiver tulajdonképpen faillat fűből.

Majmua
Gyógyító/ aromaterápiás hatásai:

szorongás csökkentése- nyugtató hatású, 

     enyhíti a depresszió tüneteit, vigasztaló  
     hatású
- erősíti az immunrendszert
- izomfájdalmak enyhítése
- reuma, izületi gyulladások csökkentése
- lazító hatás- illóolaja, masszázsolajok 
     alkotóeleme
- kiváló bőrápoló- javítja a vérellátást-  
     kozmetikai jellegű bőrproblémák (akne), 
     sebek kezelője
- fertőtlenít (baktérium-, és gombaölő hatás)

Kellemes, tartós illata és alkoholban való könnyed oldódása miatt a parfümipar egyik kedvelt összetevője.




Vetiver tartalmú parfümök: (a lista nem teljes)

Majmua Attar (indiai parfüm- pure vetiver alappal)

Guerlain: Vetiver, Vetiver Extreme, Vetiver Pour Elle
Chanel: Cristalle
Christian Dior: La Collection Parfumeur Vetiver, Eau Sauvage Parfum
Carven: Vetiver
Hermes: Hermessence Vetiver Tonka, Terre d'Hermes
Givenchy: Vetiver, Eau de Vetyver
Lalique: Encre Noir
Dolce & Gabbana: Velvet Vetiver
Giorgio Armani: Armani Prive Vetiver Babylone
Prada: Infusion de Vetiver
Azzaro: Pure Vetiver
Lanvin: Vetiver
L.T.Piver: Vetiver
L'Occitane: Eau de Vétiver
L'Erbolario: Vetiver de la Reunion

Mona di Orio: Les Nombres d'Or Vetiver

Etro: Vetiver
Serge Lutens: Vetiver Oriental, Un Bois Sepia
Parfums de Nicolai: Vetiver
Jo Malone: Vetyver, Black Vetyver Café
Mazzolari: Vetiver
Le Labo: Vetyver 46
Keiko Mecheri: Vetiver Velours
Lubin: Le Vetiver
Montale: Vetiver des Sables, Red Vetiver
Creed: Vetiver
Comme des Garcons: Vettiveru Comme des Garcons
L'Artisan Parfumeur: Mon Numero 3
Annick Goutal: Vetiver
Tom Ford: Grey Vetiver
The Different Company: Sel de Vetiver
Lorenzo Villoresi: Vetiver, Theseus
Diptyque: Vetyverio
Vero Profumo: onda
Nasomatto: Absinth
Frederic Malle: Vetiver Extraordinaire
Profumum Roma: Aquae Nobilis, Fumidus
Escentric Molecules: Molecules 3