2015. május 4., hétfő

Al-Rehab



Az Ajmal bejegyzésben már említettem, hogy megaposztok következnek, összesen 15 illattal, aki ezt nem bírja lapozzon gyorsan tovább. De azért örülnék ha maradnátok. :-)

Az Al-Rehab 1975-ben alakult, létrejöttének körülményeiről nem sikerült semmi
érdemlegeset kiderítenem. 
Az viszont biztos, hogy jelenleg ők Szaúd-Arábia vezető parfümgyártói. Négy nagy központjuk van, kettő Szaúd-Arábiában (Aden, Sana'a), kettő pedig az Egyesült Arab Emírségekben- UAE (Dubai, Sharjah).
Mottójuk: "Minőség, megfizethető áron." Ez nagyjából az általam ismert illatokra igaz is.
Parfümjeik száma mostanság 165 körül van. Egy-egy illatot többféle formátumban is kihoznak, így mindenki megtalálja a neki tetszőt.
A honlapot bogarászva érdekes kategóriákra leltem, lehet náluk arab, illetve francia stílusú parfümöt venni (ez utóbbi a sima spray változatot takarja) :-)
Foglalkoznak szépségápolással, lakásillatosítással, gyógynövényekkel. 

Érdekesség, hogy kapható náluk például az iszlám által legnagyobb
csodaszerként számon tartott Habbah Saudah olaj, amit a kerti katicavirág (Nigella sativa, más néven Habbatus sativa) magjaiból préselnek, amiről Mohamed próféta állítólag kijelentette, hogy a halálon kívül minden betegségre hatásos. A hagymaízű olajat főként fűszerként használják, de valóban számos gyógyhatása ismert. (Indiában, a Panch phoron- bengáli ötfűszerkeverék része.) 
A szappan szónál felcsillant a szemem, a linkre kattintva azonban egyetlen terméket találtam, egy kicsit bizarr külsejű, tégelyes, sötét színű valamit, Moroccan Body Bath névre hallgatva. (minden esetre különc külső ide, vagy oda, kipróbálnám)
A parfümökre visszatérve, mindig vágytam rá, hogy bekukkanthassak az arab illatvilágba, és mivel valószínűleg sosem jutok el abba a térségbe, ezért "ha a hegy nem megy Mohamedhez..." jelszóval, olajakat rendeltem az ebay-ről. Pedig mennyivel jobb lenne egy ilyen "szerény készletű" boltocskában válogatni, vagy csak úgy leesett állon támaszkodva szédelegni. (forrás: ITT)



Lássuk akkor a készletem (zömmel 6 ml-s olaj formátum, vagy ebből kivett minta). Olajaik alkoholmentesek. 

Saat Safa: (uniszex) Ennek az olaj, és spray változatát is ismerem, utóbbi nyilván könnyebben emészthető. Az olaj brutál oud, mondanám, hogy még mi mindent érzek benne, de nem igazán fedné a valóságot. A rózsa, pézsma, majd pacsuli, és egy kis "mintha citrus lenne" még nagyjából megvan, de gyakorlatilag mindent elborít az oud. Aki ezt szereti, az nem lőhet nagyon mellé, mert egy apró kenéssel (vagy elég ha az olaj mellé áll), erős, meleg, keleti illatfelhőt kapunk, aminek a teljes leszáradása kissé szárazabb, és savanykás lesz. (túladagolás esetén, vagyis két kenéssel, szerintem vegyi fegyver birtoklása miatt letartóztatnak, és ennyi). A mintás fiolákat ki szoktam mosni, hogy legyen mibe újakat szerezni, ennek az üvegét ki kellett dobnom, mert képtelenség volt oud mentesre áztatni. Uniszex, de szerintem ez egy elég férfias oud.
Illatjegyei: oud, pézsma, jázmin, rózsa, ámbra, citrusok, moha, pacsuli, sáfrány, rózsa

Silver: (uniszex) Itt is ismerem az olaj, és spray változatot is. A Creed Silver Mountain Water-hez hasonlítják, és valóban így van. (nem is rossz koppintás)
Könnyed citrusos, finoman teás kezdet (ha értenék a koktélokhoz most mondanék valami frappánsat, de nem értek), később bezöldül picit, majd a pézsmás-fás alapon egy puha, frissítő, citrusosan édeskés uniszex illattá válik, amit én főként nyáron használnék. Nagyon kellemes tisztaságillat, igazán élmény volt vele a nap. Közepes hatósugarú, és tartósságú.
Illatjegyei: citrusok, vizes jegyek, zöld jegyek, pézsma, virágos jegyek, fás jegyek

Moroccan Rose: (uniszex) <3 a legkedvesebb mind közt (illetve most a Green Tea olajjal első helyezettek). Pézsmás tearózsa, pár csepp citrommal. Monotematikus, és lineáris, de nem baj! Vidámságot, életkedvet hozó puha szellő. Tartóssága jó, hatósugara nem annyira (de ezt is elnézem neki), a tavaszi virágos sálam alá kenve, ahogy a nyakam meleg párájának lüktetése szabadon engedi ezt a rózsás harmatot, az maga a harmóniába feledkezés. Imádom! (elvileg uniszex, szerintem női illat)
Illatjegyei: rózsa, pézsma

Lovely: (uniszex) Citrusos, mandarinos, édes rágógumi. A neve bájos, illata nagyon kislányos, felnőtteknek szerintem komolytalan. (A Pink Sugar testvére, némi savanyítással megbolondítva) Hatósugara aránylag rendben, abban a fél órában amíg tart. Uniszex, de csak tizenéves lánykákon tudom elképzelni (nekik viszont tökéletes).
Illatjegyei: virágos jegyek, citrusok, pézsma  

Tooty Musk: (női) Gyümölcsbomba. Jó sok málna, mézédes szeder, aromás fekete ribizli, csipkebogyóhús, édesen vaníliás, pézsma alapon. Borsot, és liliomot nem érzek (egyik sem hiányzik). Egyszerű illat, amit nem tartok túl kifinomult alkotásnak, tud ennél az Al-Rehab jobbat (de hozzáteszem a bogyós gyümölcsök rajtam ritkán szépek). Hatósugara, és tartóssága jó.
Illatjegyei: fekete ribizli, csipkebogyó, rózsabors, málna, szeder, liliom, pézsma, vanília

Cherry Flower: (uniszex) Na ez is egy érdekes jószág, elsőre valami nagyon zavart benne, nem tudtam mi az. Megnéztem az összetevőit, hááát kérem ott az én nagy mumusom, a (vízi)liliom. Ami nem végig zavar, de az elején nagyon. (Mi a frászért nem lehet ezt a virágot csak nézni?!)
Édeskés, cseresznyevirágos, kissé fanyar bergamottos nyitány, majd pézsmás, zöldes-földes folytatás. Könnyed, tavaszi puhaság, ami az orris-tól kap egy kis kesernyés púderességet, majd a végén édeskés pézsma válik belőle. A liliomos összezörrenésünk ellenére jól összerakott illatnak tartom, érdekesen, izgalmasan komponálva, amit összességében nagyon szerettem (a teljes leszáradás elég szintetikusan cukorkás lesz, ezt mondjuk megoldhatták volna szebben, de még így is kedvelem). Hatósugara, és tartóssága közepes. Uniszex, de szerintem inkább női.
Illatjegyei: bergamott, feketeribizli rügy, cseresznye virág, vízililiom, rózsa, vetiver, orris, pézsma

Folytatás az Al-Rehab 2.-ben, mert egyben embertelen hosszú lenne. (és persze kicsit izguljatok, hogy mi jön még :-) )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése