2015. július 11., szombat

Fendi




A Fendi nevű olasz divatházat Adele Casagrande alapította 1918-ban, és
kezdetben saját neve alatt működött a főként bőrrel, és szőrmével foglalkozó apró vállalkozás. Adele 1925-ben hozzáment Edoardo Fendihez, és ekkor az immár közös cég is át lett keresztelve férjura nevére.
Házasságuk igen termékenynek bizonyult, öt leánygyermekük született (Paola, Anna, Franca, Carla, Alda).

Mikor a lányok átvették az irányítást, Paola kezdett a szőrmékkel foglalkozni, Anna a bőrárukkal, Franca volt a marketinges, Carla az üzletvezető, Alda pedig az eladásokat felügyelte.



Karl Lagerfeld volt az első "külsős" náluk, aki 1965-ben kezdett a Fendinél dolgozni, aki a "ready-to-wear" vonallal új formákat, innovatív technikákat vitt a gyártásba, amellyel a nehéz szőrmét könnyedebbé, modernebb, hétköznapibb viseletté álmodta. Lagerfeld nevéhez fűződik a dupla F logo tervezése is.
Mikor Maria Silvia Venturini Fendi (Anna Fendi lánya) lett a táska részleg kreatív igazgatója, akkor a híressé vált baguette formával a részleg profitja az egekbe szökkent, hosszú előjegyzéses listával lehet(ett) hozzájutni a legújabb darabokhoz.
További híres táskaformájuk még a 2jours, Peekaboo, Pequin, Spybag.

2011-ben Silvia Fendi a híres római fagyizóval (Moriondo e Gariglio) összefogva négy új ízű fagylaltot talált ki (Mozzarella, Diétás kóla, Aszpirin, Fan di Fendi), amelyeket nem tudom, hogy még készítenek-e az említett cukrászdában, aki arra jár nézzen utána kérem :-)



Érdekes ötleteikkel mindig sikerül a középpontba kerülniük, 2014-ben például felkértek tíz hírességet, hogy tervezzék meg saját Peekaboo táskájukat, amelyből két darab készült, egyik a tervezőnél maradt, a másikat elárverezték, és a gyermekekért tevékenykedő Kids Company kapta meg jótékonysági alapon a teljes összeget. A "tervezők" között olyan nevek szerepeltek, mint a modell Cara Delevingne, Jerry Hall, és lánya Georgia May Jagger, a színésznő Gwyneth Paltrow, Naomie Harris, az énekesnő Adele, a divat illusztrátor Tanya Ling, a haditudósító újságíró Katie Adie (akinek halvány rózsaszín táskája a békét szimbolizálja), a képzőművész Tracey Emin, és az építész Zaha Hadid (akinek pillantsatok rá műveire, mert hihetetlenül érdekes formákat alkot).

2014-ben a Fendi finanszírozta a római Trevi-kút helyreállítását (ebben a jótékonysági akcióban részt vesz még a Bvlgari, aki a Trinita dei Monti nevű templomhoz vezető Spanyol lépcső restaurálást állja, és Diego della Valle, aki a Colosseum felújítását fizeti)
És ugyanehhez az évhez tartozik egyik legnagyobb botrányuk, mikor is az év férfi kollekcióját bemutató modellek valódi kecskeszőrrel borított kifutón masíroztak, amitől persze (úgy gondolom jogosan) kinyílt az állatvédők, és a PETA bicskája.

2001 óta az LVMH csoport tagja.
Parfümök szempontjából igen hanyatló tendenciát mutatnak, a Palazzo óta gyakorlatilag nincs értékelhető alkotásuk, és úgy tűnik ez ők maguk is nyugtázták, mert idén megszűnik a parfümrészleg.

Egy érdekes videó a Fendi történetéről ITT

Illatai (a lista nem teljes)

Fendi (1985)
Fendi Uomo (1988)
Asja (1992)
Fantasia (1996)
Life Essence (1996)
Theorema (1998)
Theorema Leggero (2002)
Celebration (2004)
Fendi 2004 (2004)
Fendi for men (2004)
Palazzo (2007)
Fan di Fendi (2010)
L'Acquarossa (2013)
Furiosa (2014)
A Fendi első üzlete (Róma, Via del Plebiscito)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése