2015. július 10., péntek

Quadrille (Balenciaga) 1950

fotó: parfumo.de (Caspita)

illatcsalád: ciprus-gyümölcsös

A régi Balenciaga illatokkal nagy barátságban vagyok (tulajdonképpen az újakkal is), első élményem a Michelle volt, amit változatlanul remek parfümnek tartok, most csatlakozott hozzá a Quadrille, amiből egy mini változat máris landolhatna nálam. Ha valaki szeretne, akkor ebay vadászatot javaslok, mivel egy évek óta megszűnt parfümről van szó.

Aminek először utánanéztem, hogy pontosan mit takar a chypre (ciprus) elnevezés?! (aktuális lenne egy illatcsaládokról szóló összefoglaló bejegyzés, de egyelőre ez még várat magára, majd így fokozatosan próbálom becsempészni az alap dolgokat- a saját fejembe is).
Szóval az elnevezés François Coty-tól származik, aki 1917-es Chypre illatával (ami egyébként Clark Gable kedvence volt), gyakorlatilag megteremtette ezt az illatcsaládot, amely a fougère illatokhoz hasonlóan egy vázat jelent, amelyre azután egyéb jegyekkel építkezni lehet, különféle irányok felé árnyalva a kompozíciót. 
Klasszikusan az a chypre illat, amelynek alapjában tölgymoha van, fejillatában citrusfélék (bergamot, citrom stb.) Gyümölcsös ciprus esetében fixen, a jellegzetes telt zamatú őszibarack szerepel a fejillatban.
Szóval a névadó Ciprus szigete illatban megfogalmazva nem más, mint zöld jegyek, és citrusok harmonizáló találkozása.

A Quadrille nevének eredetére kétféle elmélet létezik, egyik a francia quadrille szóból eredezteti, amely nem más, mint a francia négyes nevű tánc. A másik elmélet Balenciaga spanyol gyökeréig nyúl vissza, és a cuadrilla szót tartja az elnevezés ötletének, ami a bikaviadalokon szereplő matadorok felvonulását jelenti.
Remélem, hogy az első verzió igaz, mert nagyon nem szeretem a bikaviadalokat.



Tudom elmondtam már ezerszer, hogy egy klasszikus kompozíciót nem egyszerű amatőr orral elemezni, és most elmondom újra.
A gyümölcsös-ciprus besorolást én virágos-ciprusra módosítanám, ugyanis nem igazán éreztem benne barackot, sőt egy halvány szilva akkordon kívül egyik gyümölcsöt sem. Nem tudom, hogy ez a minta korának köszönhető-e, és a fejjegyek már sérültek, vagy egyszerűen csak ennyire bot orrom van ehhez a szépséghez, de nem, és nem... hiába próbálkoztam többször is.
Ami részemről biztos, hogy a nyitány halványan édes, napérlelte szilva, és egy kissé púderes fűszeres virágillat, ami konkrétan jázmin, de mintha rózsa, és írisz is lenne benne. Mellette édeskés kardamom, ami mögül egy csipetnyi szegfűszeg árad, visszafogottan tölgymohás, ámbrás alap, lágy pézsmával keretezve.
Lineáris, tehát nem sokat változik a leszáradás során, de határozottan szép, kellemes, elegáns viselet, közepes tartóssággal, és hatósugárral, ami viszonylag hamar bőrközeli tartományba kerül. Van egy olyan skatulya a fejemben, hogy intelligens illatok, ő a csoport egyik tagja.
10 ml mennyiséget szívesen birtokolnék belőle nyakamba tekert lenge sállal művészkedős, városjárós, múzeumlátogatós, elmélkedős őszi napjaim kísérőjének.




Illatjegyei

  • szilva, őszibarack, citrom, bergamot
  • szegfűszeg, jázmin, kardamom
  • tölgymoha, ámbra, pézsma, vetiver

kép:
Henri de Toulouse-Lautrec- Quadrille a Moulin Rouge-ban (1892)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése