2016. augusztus 14., vasárnap

Furiosa (Fendi) 2014


illatcsalád: orientális-virágos

alkotó: Francois Demachy

üveg: Delfina Delettrez

Kezdeném azzal, hogy a Fendi ház ha jól emlékszem tavaly gondolt egyet, és nagy hirtelen megszüntette a parfüm részlegét, ezért ha valaki olthatatlan vágyat érez bármelyik 2010 (Fan de Fendi) utáni illat beszerzésére, akkor annak igencsak sietnie kell, mert az üzletekből már kivonultak, netes parfümériákban még fellelhetők, de úgy vélem nem sokáig.
A döntésükön mérsékelten csodálkozom, mert ugyan a 2007-es Palazzo óta nem igazán sikerült művészileg értékes darabot piacra dobniuk, de mászkál hasonló cipőben még pár parfümház, akik minden szívfájdalom nélkül ontják a silányra uniformizált darabokat, és bizony eszük ágában sincs visszavonulót fújni, sőt... Mindenesetre ha már semmiképp sem ment jobban az illatgyártás, akkor azt mondom okos lépés volt részükről a leköszönés.
A Furiosa a Fendivel szemben érzett minden negatív előítéletem ellenére két dologgal keltette fel mégis a figyelmem, egyik az üveg, a másik pedig Luca Turin ötből-három üveges "jó" értékelése.

Az üvegterv a római születésű fiatal ékszertervezőnő, Delfina Delettrez alkotása, aki 2007 óta a Fendi szürrealizmus és ikonográfia által megérintett ékszerdizájnere. Érdemes rápillantani modern, néhol futurisztikus kollekciójára, ami bár nem mondom, hogy túlzottan elnyerte a tetszésem, mégis a sajátságos hangulata miatt érdekes lehet. Az üveg tervezésekor állítólag a cég védjegyeként számon tartott szőrmék (illetve azok fonákja, a bőr) ihlették, de persze különleges formája, mintázata meglódította a fantáziát, van aki egy teknős páncélját, szkarabeuszt, vagy egy pillangót vél látni benne. Nekem olyan mint egy laza foglalatba ágyazott napsárga, áttetsző ásványokból álló mozaikokat idéző ékszer (mondjuk egy bross, vagy egy medál).

A Furiosa szó jelentése bátor, energikus, dühös, szenvedélyes, féktelen energiával rendelkező (vagyis nagyjából minden, ami a görög mitológia bosszúálló istennőit, a fúriákat jellemzi).
Ehhez képest a parfüm mérsékelten szilaj, a féktelen erőt nem érzem rajta, de valami különleges energikusságot igen.
Nyitánya a zömök, rücskös héjú fanyar, lédús calabriai bergamott, és virágos jegyek összjátéka, amely mielőtt pár perc alatt végleg elenyészik, ad egy érdekes kölniknél vaskosabb, mégis rusztikus cologne jelleget neki.
Az egész alkotáson végigvonulnak a rózsaborssal pikánsra szédített vad, nyers, zöldbe hajló virágos jegyek, a jázmin és gardénia kettőse, amik mellett van egy különleges akkord, ami talán a repcsény, de mivel soha nem éreztem ezért nem vagyok benne biztos.
Nyugtalanítóan furcsa illat, ami hol tetszik, hol nem, de mindvégig fenntart egy feszült figyelmet, ami miatt újra és újra visszatérek a mintámhoz.
A baltával faragott szívillat nyers energiáján sokat csiszol az alap meleg ámbrája, ami szintetikus, mégis alapvetően kellemes sugárzással kezd terpeszkedni a virágágy alatt némi szintén meleg, enyhén kesernyés fás felhangokkal díszítve (elvileg nincs, de szerintem jó adag kicsit torokkaparó, éles pacsuli is van benne, ami nem vonul végig a teljes leszáradáson, de van egy erőteljes fázisa a szívillatban, majd a későbbiekben pimaszul vigyorogva elő-előbukkan a virágos-ámbra mögül). A tömjén ugyan ott van az illatjegyek közt, de én bevallom egyáltalán nem éreztem, az alap hajszálnyi kesernyésségébe próbáltam belemagyarázni, de szerintem az inkább a fás összetevő része.

Nem tudom eldönteni, hogy szeretem-e?! Vonzódom hozzá, elismerem egyediségét, de nem szeretnék azonnal és örökre egy üveggel birtokolni belőle, bár 5 ml-t szívesen elfogadnék, mert összességében inkább tetszik, és néha nagyon is jólesik a viselése (különösen egy pohárka jóféle rozéval művészkedve pózoló, hűvösebb alkonyon).
Modern gondolatokkal ötvözött felkavaró, zöldessárga vintage ragyogás, megállítja az időt, felém villantja penge mosolyát, és erőszakkal elvont gondolkodásra hajlít. Tartóssága és hatósugara kiváló, rendszertanilag női (szerintem uniszex) megvételét csak kipróbálás után ajánlom, mert nem könnyen szerethető illat.



Illatjegyei:

  • calabriai bergamott, rózsabors
  • jázmin, gardénia, repcsény (Erysimum)
  • ámbra, tömjén, guaiac fa


kép
Freydoon Rassouli: Infinite journey


https://www.facebook.com/illatpiramis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése