2015. július 18., szombat

Asja (Fendi) 1992

fotó: parfumo.de (Gold)- Roland Richter 

illatcsalád: orientális

alkotó: Jean Guichard

A Fendi házas bejegyzésemért megkaptam az első fejmosásom a bloggal kapcsolatban. Miért nem illatokról írok egy parfümös blogon?! Hát kérem azért teszem ezt néha, mert érdekelnek a parfümházak, ki áll az alapítás mögött, lehetőleg régi fotókkal kiegészítve (velük bevallom szívem szerint elárasztanék egy-egy bejegyzést), mivel foglalkoznak még, amik többnyire száraz tények, vagy épp extrém/érdekes történetek, ami nekem nem mindig illat, hanem néha kecskeszőr, és baguette táska. Ez is a parfüm háttere, mert azokhoz kapcsolódik akik a kulisszák mögött munkálkodnak, az ő szellemiségüket tükrözi. Szóval bármennyire is hízelgő volt a kritika, miszerint inkább a saját gondolataim olvasnák szívesebben egy-egy illatról (ez jólesett, köszönöm), a jövőben is fogok jönni időnként parfümházas bejegyzésekkel, csak mert önző is vagyok, és engem érdekel, nekem örömet okoz (sorry :-))

Na de a kis lélektani kitérő után vágjunk bele az Asja elemzésébe (aminek mintáját köszönöm Verának, egy ősrégi vágyam teljesítette :-))



Jean Guichard mestere a "nehéz bombázóknak", Cacharel Eden, LouLou, Calvin Klein Obsession, Cartier So Pretty, Paco Rabanne La Nuit, Trussardi Donna... szóval nagyjából majdnem minden ami a gyerekkorom ikonjait képviseli. (Érdekesség ahogyan a szintén parfümőr fia, Aurelien Guichard munkásságában, főként Robert Piguet számára komponált illataiban tisztán megjelenik az apai kéz hatása).

Az Asja mint egy híd összeköti a 70-es éveket, a 90-es évekkel. Az Opium, Cinnabar minőségi anyagokból, mesterien komponált, nehézkes 70-es évekbeli pillérétől átvezet a gyümölcsös fejjegyekkel fellazított, légiesebbé, modern módon könyedebbé tett 90-es évekbe (Organza Indecence, Venezia)... úgy, hogy közben összefut az 1984-es Coco-val is. Akiknek tetszenek ezek az illatok, azoknak nagy valószínűséggel tetszeni fog az Asja nem könnyen viselhető összetettsége.

Nyitánya gyümölcsös, pár másodpercnyi kesernyés bergamott, majd főként nektáros sárgabarack, és kissé töppedtre érlelődött őszibarack édessége. A kezdet igazi nagyi lekvárja érzés, hatalmas üstben tüzesen, párásan fortyogó sűrű főzet (tudjátok, amiben már megáll a fakanál, aminek másik végén maga a barack-guru, Sophia Grojsman keverget), fahéjjal, szerecsendióval megbolondítva.
A konyhai asszociáció akkor kezd foszladozni, amikor megjelennek a virágok, illetve egyéb hozzávalók. A szívjegy virág akkordjait nagyon nehezen tudtam értelmezni, mert pont mikor megjelenik egy kis halvány rózsa, jázmin, ylang-ylang, crimson szegfű kvartett, addigra mindent elborít a mézes fahéj nehéz, vaskos aromája.
És mire kibontakozik teljes szépségében az alapillat gyantás, kissé füstös-fás édessége, háttérbe szorítva  virágokat, addigra bizony le vagyok nyűgözve ettől az orientális csodától, és elborult aggyal, párás szemekkel csak annyit tudok konstatálni, hogy itt bizony minden az Ázsiában oly kedvelt szumátrai benzoin, és a kínai fahéj csodás egyvelege köré lett komponálva.
A leszáradásában mesterien minőségi füstös vanília bontakozik ki (semmi olcsó, vaníliás cukor hatás), ami nem túl édes, de nem is száraz... ámbrától, szantáltól melengető selymes, puha pézsma ágyon.
Nagyjából olyan amilyennek képzeltem, bár a kezdeti gyümölcs akkord valahogy mindig kimaradt az ábrándozásaimból, és az egészet valahogy tömörebbnek gondoltam, de sikerült felülmúlniuk a fantáziám, szóval tulajdonképpen boldog vagyok a tévedésemmel.
Tartóssága és hatósugara kiváló, uniszex illatként is tökéletes, férfi bőrön a mérsékelt édes akkordok ellenére a fás-gyantás-füstös jegyek erőteljesebben dominálnak.
Üvege számomra az ősi japán lakkművesség szelencéit idézi, letisztult, mégis izgalmas formával (a tervezőt sajnos nem sikerült kiderítenem).

...gazdagon redőzött, suhogó szoknyában illanó álmos pillantású szépség, feltornyozott hajjal, tarkóján kósza, lágy simításra vágyó tétova pihékkel... 


Illatjegyei

  • sárgabarack, málna, őszibarack, citrom, bergamott
  • mimóza, méz, szerecsendió, szegfű, fahéj, orchidea, orris, ylang-ylang, gyöngyvirág, rózsa, egyiptomi jázmin
  • szantál, ámbra, pézsma, benzoin, vanília, cédrus, styrax

kép: Amedeo Modigliani (1919)

https://www.facebook.com/illatpiramis






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése